KOMUNIKATY RYBACKIE

Nr 5 (136)/2013, 13-44

  • Back

Pasze sztuczne w żywieniu ryb. III.
Zapotrzebowanie na makronutrienty – białko i aminokwasy egzogenne



Paweł Poczyczyński, Małgorzata Woźniak

Katedra Biologii i Hodowli Ryb, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Białka są najbardziej złożonymi cząsteczkami biochemicznymi, które pełnią w organizmach zwierzęcych bardzo różnorodne funkcje (patrz poniżej). Stanowią również większość suchej masy organizmu. Koszty energetyczne ich biosyntezy są nieporównywalnie wyższe niż tłuszczów czy węglowodanów.

Do najważniejszych funkcji białek należą:

budowanie stałych struktur organizmu (błony biologiczne: komórkowa, jądrowa, rybosomów, mitochondriów, retikulum endoplazmatycznego itp. oraz kolagen i struktury chrzęstne),

kataliza reakcji biochemicznych (wszystkie enzymy są białkami),

kontrola wzrostu i zróżnicowania (białka represorowe jądra komórkowego),

regulacyjna (m.in. hormony białkowe przysadki mózgowej, insulina);

immunologiczna (przeciwciała);

udział w budowie i działaniu mięśni (białka kurczliwe: aktyna, miozyna),

transportowanie tlenu (hemoglobina) i innych substancji wewnątrz organizmu jako całości i na poziomie komórkowym (systemy nośników w transporcie aktywnym poprzez błony komórkowe),

udział w przekazywaniu impulsów nerwowych (substancje receptorowe na błonie postsynaptycznej), a w niektórych przypadkach w ich generowaniu (rodopsyna w oku),

rola energetyczna (potencjalne źródło energii).