KOMUNIKATY RYBACKIE

Nr 6 (137)/2013, 21-48

  • Back

Pasze sztuczne w żywieniu ryb. IV. Pozostałe makronutrienty: lipidy i węglowodany


Paweł Poczyczyński, Małgorzata Woźniak

Katedra Biologii i Hodowli Ryb, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Lipidy (tłuszczowce) są niejednolitą pod względem budowy grupą związków, wyróżnianą na podstawie kryterium właściwości fizycznych: są nierozpuszczalne w wodzie, zaś rozpuszczalne w związkach organicznych takich jak aceton, benzen, eter, chloroform czy benzyna. Funkcje lipidów w organizmach zwierzęcych są mniej wszechstronne niż białek (patrz poniżej). W praktyce żywieniowej istotne są trójglicerydy oraz zawartość egzogennych kwasów tłuszczowych, występujących w fosfolipidach.

Lipidy są:

źródłem energii na potrzeby bieżące;

zapasem energetycznym organizmu (tkanka tłuszczowa);

składnikiem błon biologicznych (trwałe struktury organizmu – fosfolipidy);

prekursorami niektórych hormonów tkankowych oraz (sterydy) hormonami płciowymi.

Trójglicerydy, będące estrami glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych, stanowią ok. 99% całej masy lipidów w organizmie ryb. Stanowią znakomity surowiec energetyczny, wykorzystywany na bieżące potrzeby organizmu oraz do tworzenia zapasów, gromadzonych w tkance tłuszczowej.