KOMUNIKATY RYBACKIE

Nr 4 (189)/2022, 1 - 40

  • Back

Podchów materiału zarybieniowego szczupaka (Esox lucius) w systemach recyrkulacyjnych


Zdzisław Zakęś1, Mirosław Szczepkowski2, Bożena Szczepkowska2, Sławomir Krejszeff1

1Zakład Akwakultury, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza
2Zakład Hodowli Ryb Jesiotrowatych, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza


Wstęp

Szczupak (Esox lucius) ma duże znaczenie dla gospodarki rybacko-wędkarskiej. Wyrazem tego jest m.in. dominujący udział materiału zarybieniowego tego gatunku w całkowitych zarybieniach polskich wód otwartych (Mickiewicz 2015). Podstawowymi sortymentami materiału wprowadzanego do wód są wylęg żerujący i narybek pochodzący ze stawów ziemnych. W obydwu przypadkach liczba, a tym samym dostępność materiału zarybieniowego szczupaka podlega dość dużym fluktuacjom i jest uzależniona głównie od warunków meteorologicznych panujących w danym roku (Zakęś i in. 2015a). Przeprowadzone badania wykazały, że materiał zarybieniowy szczupaka można produkować w systemach recyrkulacyjnych (RAS), żywiąc go paszami komponowanymi (np. Kucska i in. 2005, Bondarenko i in. 2013, Zakęś i Partyka 2013, Zakęś i in. 2015b, 2018, Zakęś i Szczepkowski 2015, Szczepkowski i Szczepkowska 2016, Zakęś 2020). Na przeszkodzie szerszej implementacji tej metody produkcji materiału zarybieniowego szczupaka stoi m.in. dość powszechne przekonanie, że podchów szczupaka jest niezwykle trudny, a to głównie z powodu zachowań kanibalistycznych. Prace badawcze prowadzone w Instytucie Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wykazały, że materiał zarybieniowy szczupaka można z powodzeniem produkować w RAS, a zjawisko kanibalizmu w pewnym zakresie kontrolować (np. Szczepkowski 2009, Szczepkowski i Szczepkowska 2013, 2016).

Produkcja szczupaka w RAS ma kilka zalet, a do podstawowych należy zaliczyć:

  • zwiększenie efektywności przeprowadzanych zarybień, w porównaniu do materiału stawowego (Zakęś i in. 2015b, 2018, Szczepkowski i in. 2016). Utrzymując ryby w basenach mamy możliwość przeprowadzenia zarybienia w optymalnych warunkach środowiskowych, unikając wprowadzania ryb np. w okresach gwałtownych wiosennych spadków temperatury wody (wystąpienie niekorzystnych warunków pokarmowych). Dodatkowo, ryby podchowane w RAS mają znacznie większe zapasy energetyczne, co pozwala im dłużej przetrwać niesprzyjające okresy po zarybieniu;
  • dzięki podchowom ryb w RAS można znacznie obniżyć zapotrzebowanie na ikrę szczupaka, a tym samym liczbę poławianych dzikich tarlaków tego gatunku. Jest to czynnik, który w ostatnich latach zaczyna nabierać coraz większego znaczenia (Czarkowski i Kapusta 2016) i można przypuszczać, że presja ze strony organizacji ekologicznych i administracji państwowej na ograniczenie odłowów dzikich reproduktorów będzie rosła;
  • co istotne, zjawisko kanibalizmu podczas podchowu szczupaka w RAS można kontrolować, stosując odpowiednie zagęszczenia obsad i ich sortowanie (Szczepkowski 2009);
  • materiał szczupaka podchowywany w RAS wyłącznie na paszach komponowanych nie traci zachowań drapieżniczych (Szczepkowski i in. 2016). W początkowym okresie życia, np. w stawach, żywi się chwytając dużą liczbę organizmów zooplanktonowych. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w basenach RAS, gdzie larwy szczupaka „polują” na pojedyncze cząstki paszy;
  • wbrew powszechnej, stereotypowej opinii podchów szczupaka w RAS jest zadaniem relatywnie nieskomplikowanym, co prawda wymagającym odpowiedniego zaplecza technicznego i sporego nakładu pracy, ale w zasadzie gwarantującym sukces.