XXV Krajowa Konferencja Rybackich Użytkowników Jezior, Rzek i Zbiorników Zaporowych

W związku z wprowadzonymi przepisami rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego (Dz. U. poz. 433 i 441), w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2, obowiązującego od dnia 14 marca 2020 r., informujemy, że termin XXV Krajowej Konferencji Rybackich Użytkowników Jezior, Rzeki Zbiorników Zaporowych został przesunięty na czerwiec 2021 roku.

 

Szanowni Państwo,

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że znamy już miejsce i termin jubileuszowej XXV Konferencji Rybackich Użytkowników Jezior, Rzek i Zb. Zaporowych, którą organizujemy wspólnie z Związkiem Producentów Ryb – Organizacją Producentów.

Tym razem gościem będziemy w historycznym obiekcie, na zamku w Gniewie (www.zamek-gniew.pl) w terminie od 17 do 19 czerwca br. Radzimy zatem zarezerwować sobie te kilka dni.

Mamy potwierdzenie, że gościem specjalnym naszej Konferencji będzie m.in. historyk dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK. Naukowiec z dużym dorobkiem, pionier polskiej gastronomii historycznej, członek rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Wyżywienia (IEHCA) oraz Międzynarodowego Komitetu Naukowego wydawanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona pisma Histoire, économie & société, kierownik Zakładu Historii Nowożytnej, kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu. Dlaczego akurat historyk będzie gościem podczas „rybackiej konferencji”? Otóż, prof. Jarosław Dumanowski odkrywa na nowo i przypomina o ogromnym znaczeniu ryb słodkowodnych w naszej kulturze, o bogatej historii karpia w Polsce, aż wreszcie odpowiada na pytanie, dlaczego „szczupak po polsku” znany był na niemal wszystkich dworach dawnej Europy. Przy okazji uświadamia jak bogata i urozmaicona była niegdyś lokalna kuchnia i jakie zwyczaje kulinarne jej towarzyszyły. Mamy nadzieję, że krótka podroż po gastronomicznej historii Polski będzie inspiracją do odkrywania zapomnianych już potraw czy rybackich kulinarnych zwyczajów oraz do kreowania nowych smaków. Tym samym być może będzie impulsem, który przyczyni się do wzrostu znaczenia potraw z ryb słodkowodnych na naszych stołach, dzięki któremu ryby staną się dobrem luksusowym. Oczywiście, nie tylko w sensie kulinarnym.

Niestety na tym etapie nie może podać kosztów uczestnictwa w Konferencji, gdyż wciąż staramy się o dofinasowanie z środków PO Rybactwo i Morze. O postępach w pracy nad organizacją Konferencji będziemy Państwa na bieżąco informować na stronie Instytutu oraz mailowo.

Śledźcie nas również na Facebooku. https://www.facebook.com/IRSOlsztyn/